Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Voedingsbodem voor innovatie ontbreekt binnen Nederlandse organisaties

11 september 2014 - De voedingsbodem voor innovatie ontbreekt veelal binnen Nederlandse organisaties. Dit blijkt uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014.

Dit jaarlijks terugkerende onderzoek naar ondernemerschap onder het Nederlandse bedrijfsleven dat wordt uitgevoerd onder leiding van Prof.dr. Justin Jansen van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), in samenwerking met het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE).

Ondernemerschap ontbreekt
Volgens de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014 ontbreekt ondernemerschap veelal binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Iets wat volgens Justin Jansen als uitermate alarmerend gezien kan worden. "Hiermee ontbreekt het aan een goede voedingsbodem voor toekomstige verbeteringen in innovatieprestaties en bedrijfsresultaten," aldus Prof.dr. Justin Jansen. Maar liefst 40 procent van het Nederlandse bedrijfsleven krijgt een onvoldoende voor hun mate van ondernemerschap en scoren daarmee ongekend laag op de bereidheid om risico te nemen, uitdagende projecten aan te gaan en het proactief handelen van medewerkers. Met name binnen de bouw, dienstverlenende sectoren en de industrie is onvoldoende aandacht voor het ontwikkelen van ondernemerschap. Ondanks het feit dat ondernemerschap tot topprioriteit is verheven binnen de sociaaleconomische agenda, lijkt het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende in staat om deze ambitie te realiseren. Hoewel het aantal starters al jaren hoog ligt, wordt verdere groei belemmerd door het gebrek aan ambitie en lange termijn visie om voortdurend nieuwe producten te lanceren of nieuwe markten te betreden. Hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen voorziet stagnatie indien niet tot snelle actie en verandering van mindset wordt overgegaan.
 
Steeds meer het verschil tussen de winnaars en de verliezers
Ondernemerschap binnen organisaties blijkt een van de meest cruciale organisatiefactoren te zijn die de succesvolle bedrijven onderscheidt van de minder succesvolle bedrijven. Uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014 blijkt dat ondernemende organisaties tot 75 procent meer groei realiseren in het aantal nieuwe producten en diensten die worden ontwikkeld. Daarnaast stijgt de productiviteit binnen deze organisaties met 34 procent. "Dat is een zeer interessante uitkomst. Het laat zien dat ondernemerschap niet de productiviteit van organisaties in de weg staat. Sterker nog, het geven van meer verantwoordelijkheid aan medewerkers en het stimuleren van een ondernemende houding en participatie binnen het besluitvormingsproces zorgen voor een slimmere uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast leidt het tot een versnelde omzetgroei en marktaandeel", aldus Jansen. In vergelijking tot de resultaten van vorig jaar, blijkt tevens dat het effect van ondernemerschap op bedrijfsresultaten meer dan verdubbeld te zijn. "De resultaten duiden erop dat veel ondernemers op dit moment voor een zeer uitdagende keuze staan die de toekomst van hun bedrijf gaat bepalen. Of ze gaan hun organisatie fundamenteel herzien om ondernemerschap te laten floreren en de resultaten duurzaam verbeteren. Of het blijft een kwestie van aanmodderen en overleven," zegt Jansen.

Fundamentele veranderingen binnen Nederlandse organisaties zijn noodzakelijk
Uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2014 blijkt ook dat veel organisaties nog steeds worden aangestuurd op een traditionele manier; werknemers met eenzelfde profiel, hierarchische verhoudingen en een formele aansturing van het innovatieproces. Indien Nederlandse bedrijven ondernemerschap serieus willen nemen, dan zijn andere organisatieprincipes noodzakelijk. Meer diversiteit binnen de organisatie, verregaande autonomie voor medewerkers en de introductie van zelfsturende teams, alsmede het aansturen van innovatieprojecten op basis van snelle feedback en leervermogen. "In hoeverre ondernemerschap wordt omarmt en gedragen hangt in sterke mate af van de top binnen organisaties. Die moeten lef tonen om een vooruitstrevende visie te ontwikkelen en om macht en invloed af te staan aan medewerkers. Ze zullen meer om moeten kunnen gaan met onzekerheid en echt vertrouwen tonen in de capaciteiten van hun medewerkers. Zonder fundamentele veranderingen in de denkbeelden van veel managers komt ondernemerschap niet van de grond," aldus Jansen.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Sanne Willemsen

11-09-2014 09:57  |  

Hahaha, hilarisch weer zo'n commentaar over ondernemerschap komend uit de mond van het toppunt van non-ondernemerschap: een prof.dr...
Misschien eerst eens je oor te luister leggen voor je weer eens goedkoop afgeeft? Misschien is er in NL geen ondernemerschap mogelijk door allerlei belemmerende restricties als Belastingen die vooruitbetaald moeten worden, in een klimaat waarin het bon ton is je betalingstermijn steeds verder op te schuiven? Dan fijn financiele risico's gaan lopen? Verregaande en steeds verdergaande verantwoordelijkheden m.b.t. wel/wee/gezondheid personeel? Een veelheid aan ambtenaren die aldoor komen kijken of je je wel aan de regels houdt? Hoe kun je innoveren in een knellend woud aan regels en vergunningen? Legt u mij dat dan eerst eens uit.
Nah, wat mij betreft is dit weer een typisch gevalletje 'wetenschap' van de koude grond.

ab h. bouvy

11-09-2014 11:46  |  

Bovenstaande reactie kan ik, uit eigen ervaring, wel begrijpen; men heeft de 'mond vol' van 'innovatie'. Er worden studies naar gedaan, leerstoelen ingesteld en wat je nog meer kan verzinnen, maar als het op daden aankomt.....ja, da's een ander hoofdstuk. Dit is niet iets van de laatste tijd maar is inherent aan het 'poldermodel', althans dat is mijn conclusie die ik getrokken heb na verschillende 'casussen' die ik bekeken heb.
In een artikel in Het Parool van 23.5.1990 'Een Nederlands patent:

''Het idee voor de Enigma vercijffermachine in Het Parool van 5 mei komt van een Nederlander, Koch, die in 1919 al een patent had gekregen. Maar natuurlijk kreeg hij in Nederland geen poot aan de grond, en kocht een Duitser, Scherbius, het patent op.''

Een jaar eerder, november 1918, liet mijn oom Chris per brief aan zijn ouders weten dat hij na zijn afstuderen, Delft, niet van plan was om nog langer hier te blijven maar zijn heil in Amerika te zoeken, waar hij dan ook een succesvol auto 'engineer' is geworden.

De beste bedrijven voor innovatie vindt men in Brabant, daar treft men nog de 'korte lijnen' van het familiebedrijf, die zo belangrijk zijn voor de sfeer waarin innovatie kan gedijen. Het zal echter nog wel even duren voordat die zgn.'innovatiemanagers dat in de gaten hebben.

ab h. bouvy

22-09-2014 10:03  |  

Hoe urgent dit onderwerp wel is moge blijken uit het feit dat bovenstaand artikel tot nu toe slechts twee reacties heeft opgeleverd; een bewijs voor mijn stelling en bovendien een oud-hollanse wijsheid dat praatjes geen gaatjes vullen! Het is nog steeds 'blijf zitten waar je zit en verroer je niet!'

Waar natuurlijk wel uitvoerig over gediscussieerd wordt, en dat al jarenlang, is de vraag of er wel voldoende vrouwen aan de top zitten. En zo nee, waarom niet? Het is met name de 'politiek' die dergelijke vragen entemeert, maar de echt belangrijke vragen, zie boven, 'links' laat liggen.

M.i. is dit nu typisch een zaak voor de 'politiek' ; zorgen voor een 'klimaat' waarin 'innovatie' kan gedijen!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.