Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Eicellen invriezen of talenten ontdooien?

30 oktober 2014 - KPN is gestopt met het vrouwenquotum. Google en Facebook bieden hun vrouwelijke werknemers de mogelijkheid eicellen in te laten vriezen. Het is duidelijk dat vrouwen en carrière nog altijd een hot topic is.

Wat Claudette Martens, directeur van IT-detacheerder neomax, betreft kunnen er niet genoeg vrouwen aan de top van een organisatie staan. Maar daar zit echter nog wel een stap voor. Google en Facebook zijn niet per se op zoek naar een topvrouw, maar willen jonge vrouwen stimuleren om door te werken. Maar zijn daar wel zulke drastische methodes voor nodig?

Kansen grijpen
"Zwanger van mijn tweede kindje, ben ik in 2007 zelf als jonge vrouwelijke ondernemer neomax gestart," vertelt Martens. "De IT-branche is natuurlijk een echte mannenwereld, maar dat heeft mij nooit ergens van weerhouden. Sterker nog, het heeft me alleen maar meer gemotiveerd om er een succes van te maken." Bij neomax zijn alle accountmanagers dames en dat is een bewuste keuze. "Vrouwen weten hoe ze écht moeten luisteren en verdiepen zich in relaties. Als je precies wilt weten waar jouw klanten naar op zoek zijn of hoe je die ene klant nóg beter van dienst kunt zijn, zijn die skills geen overbodige luxe."

Evenwicht 
Omdat business en IT steeds meer samensmelten, wordt het evenwicht tussen mannen en vrouwen alleen maar belangrijker. "Bij IT-professionals zijn wij altijd op zoek naar de juiste hard skills, maar focussen wij extra op soft skills. Goed kunnen omgaan met collega’s en eindgebruikers, ambitie en communicatie skills; hierop onderscheiden onze IT’ers zich. De combinatie van mannen en vrouwen sluit hier naadloos op aan. Waar mannen makkelijker een knoop doorhakken, voelen vrouwen goed aan wat de eindgebruiker wil. Uiteindelijk gaat het om de ideale teamsamenstelling." 
 
Vrouwen en carrière
Ondanks dat er bij neomax veel vrouwen werken, merkt ook Claudette dat het binden en boeien van vrouwen niet zo eenvoudig is. "In de praktijk merk ik dat het gezinsleven ervoor zorgt dat veel vrouwelijk personeel snel weer vertrekt. Zonde, want hierdoor gaat heel veel talent verloren. Talent dat ik het liefst zo lang mogelijk in huis hou. Daarom heb ik een oplossing bedacht om vrouwelijk personeel de kans te bieden om een mooie carrière op te starten. En nee, dit is niet geld bieden voor het laten invriezen van eicellen, maar vrouwelijk talent de kans bieden om zelfstandig ondernemer te worden. Het feit dat je als ZZP’er je eigen tijd kan indelen is perfect voor vrouwen met een jong gezin. Bovendien ben je onafhankelijk en zelfstandig. Ik spreek natuurlijk uit eigen ervaring en vind het dan ook belangrijk om me hier actief voor in te zetten. Vrouwen moeten beseffen dat het hebben van een gezin absoluut niet ten koste hoeft te gaan van een mooie carrière. Er moet een knop om. Willen vrouwen hun eicellen invriezen of hun talent ontdooien?"

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Bart Van Brabant

30-10-2014 10:28  |  

Ik vind dit een nobel streven, maar lopen ze dan niet extra het risico als het minder goed gaat met Neomax dat ze ook het makkelijkst de laan worden uit gestuurd?

Aan de andere kant - de voltijdse 45 jarige loopbaan is ook voorbij.

Ik hoorde het graag.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.