Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Solidariteit onder ZZP’ers daalt

15 augustus 2014 - De solidariteit onder ZZP’ers daalt. De belangrijkste aanleiding hiervoor is dat meer en meer ondernemende ZZP’ers zich er over blijven verbazen dat armlastige ZZP’ers steeds vaker geen lokale lasten hoeven te betalen en met het grootste gemak kwijtschelding ontvangen.

"Dit is een doorn in het oog van ondernemende ZZP’ers die wél keurig hun lasten afdragen. De ongelijkheid wordt steeds groter waarbij de goeden onder de kwaden lijden," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

Kwijtschelding
Sinds 2011 mogen gemeenten en andere lokale overheden kwijtschelding van lokale lasten verlenen aan armlastige ondernemers. "Dat gebeurt helaas zonder het stellen van écht kritische vragen aan de mensen die om kwijtschelding vragen," zegt Helmers. "We betwisten niet dat deze mensen wellicht onder de armoedegrens leven maar éérst moet je hen de vraag stellen hoe het komt dat deze ondernemers ónder de armoedegrens leven. En, maken ze in hun ondernemerschap – en in de besteding van hun middelen – wel de juiste keuzes? Maar ook; wát gaan ze er in de komende jaren aan doen "

Scheefgroei
"Er ontstaat een scheefgroei: ZZP’ers die wel keuzes maken en alles op alles zetten om de lokale belastingen keurig te kunnen afdragen, door bijvoorbeeld op andere vlakken zich wél financiële opofferingen te getroosten, worden feitelijk gestraft voor hun goede gedrag. Daarnaast is het maar de vraag hoe de financiële gaten die hierdoor bij de lokale overheden ontstaan, moeten worden gevuld. Moeten de ondernemers die wél aan hun belastingverplichtingen voldoen uiteindelijk ook daarvoor opdraaien?"

Terugdraaien
ZZP Netwerk Nederland pleit voor het terugdraaien van het besluit om kwijtschelding van lokale lasten toe te staan. "Uitstel van betaling is voor ons overigens wel een optie," zegt Helmers. "Niet alleen ondernemers die leven onder armoedegrens maar ook ondernemers die vooral in hun beginperiode willen investeren in hun eigen ondernemerschap en hun eigen bedrijf, hebben al hun geld nodig om die ambitieuze doelstellingen waar te maken. Waarom dan niet een paar jaar later aan die verplichting voldoen?
Echter, volledige kwijtschelding is een beloning voor slecht en weinig ondernemend gedrag. Iedere ZZP’er staat toch voor de eerste Z uit de afkorting van ZZP? Zelfstandig dus. Dan kan het niet betekenen dat je ‘zomaar’ geen belastingen hoeft te betalen. Gelijke monniken, gelijke kappen. De solidariteit staat onder druk. Een steeds grotere tweedeling ontstaat: aan de ene kant de ZZP’ers die wel hun verantwoordelijkheid nemen, aan de andere andere kant de ZZP’ers die er met het grootste gemak – mede geholpen door weinig kritische regels in wet- en regelgeving – een potje van maken."  

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.