Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Homo-ZZP’ers hebben meer vertrouwen in eigen kunnen dan hetero-ZZP’ers

31 juli 2014 - Homo-ZZP'ers hebben meer vertrouwen in hun eigen ondernemerschap en de ambitie om daar succesvol in te zijn, dan hetero-ZZP'ers.

Dat blijkt een uit onderzoek onder 50 homo-ZZP'ers en 50 hetero-ZZP'ers lid bij ZZP Netwerk Nederland. De onderzochte ZZP'ers werd allen gevraagd of ze tevreden zijn over de behaalde resultaten binnen hun eigen ondernemerschap. Ook werd hen gevraagd het vertrouwen in de toekomst uit te drukken in een cijfer van een tot tien.
De ZZP'ers wisten niet - om sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen - dat het onderzoek zich richtte op het verschil tussen homo's en hetero's.

De uitkomsten op een rij
• Homo-ZZP'ers gaven structureel meer aan méér tevreden te zijn over de behaalde resultaten binnen hun eigen ondernemerschap dan hetero-ZZP'ers. Zo gaven 38 van de 50 homo's aan 'tevreden', 'zéér tevreden' of 'extreem tevreden' te zijn terwijl slechts twintig van de 50 hetero's dit aangaven.
• Homo-ZZP'ers hebben ook nadrukkelijk méér vertrouwen in de toekomst wat betreft hun ondernemerschap. Ze gaven gemiddeld het cijfer 7.7. Hetero-ZZP'ers gaven zichzelf een 6,4.

Man-vrouw
Zowel binnen de hetero- als homo-populatie kan geen verschil tussen mannen en vrouwen worden aangegeven. "Daarvoor is de onderzoeksgroep te klein," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland en overigens zelf ook homo.
De onderzochte ZZP'ers wisten niet dat ze op dit thema werden onderzocht.

Redenen?
Er is geen onderzoek gedaan naar de redenen waarom homo's significant meer vertrouwen hebben in zichzelf en de toekomst van hun ondernemerschap. "Je zou echter kunnen beredeneren dat hetero-ondernemers een geheel gezin draaiende moeten houden en zich daar ook verantwoordelijk voor voelen. Ook financieel. Ze hebben gewoon meer kosten dan homo's en lesbo's, hoewel dit laatste - gelukkig! - ook niet altijd meer opgaat omdat we andere gezinsvormen zien ontstaan. Maar feit is natuurlijk wel dat procentueel gezien het traditionele gezin nog wel de hoeksteen van de samenleving vormt. Daarnaast kun je beredeneren dat homo's en lesbo's sowieso al meer 'vrijgevochten' zijn en dus meer risico durven te nemen. Ze zien dat het nemen van risico's zich kan lonen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.